Vihorlatské srnčí řízky

Z karpatské kuchyně

Rozpočet: 1 kg zvěřiny, 15 dkg slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 celer, 1 petržel, sůl, pepř, 5 dkg mouky,
8 dkg másla.

 

Ze srnčí kýty nakrájíme plátky, které lehce hřbetem nože naklepeme, zatížíme a necháme asi 1 hodinu odležet. Zatím nakrájíme na kolečka cibuli, na větší slabé plátky mrkev, celer, petržel a slaninu. Do kastrolu dáme rozehřáté máslo a do něho klademe vrstvu řízků, které jsme předtím osolili, opepřili a poprášili slabě moukou. Když je dno zakryté zvěřinou, poklademe na ně vrstvu plátků cibule, slaniny a zeleniny. Tak vrstvy střídáme, poslední vrstva je slaninová. Dáváme raději do menší nádoby, aby vrstev bylo více nad sebou. Dusíme dobře zakryté, za mírného podlévání polévkou, ale nemícháme, aby zelenina zůstala celá v plátcích. Šťávy má být tolik, kolik je potřebí k příkrmu.

Příloha: rýže, opečené brambory nebo i knedlík a kyselé okurky.