Srnčí sekaná

Rozpočet: 1 ½ kg srnčí zvěřiny, ½ kg vepřového masa, ¼ kg uzeného masa, 1 houska, 3 – 4 sardele, 3 vejce míchaná, 1 syrové vejce, sůl, zázvor, hřebíček, jalovec, 2 cibule, 10 dkg másla, 10 dkg slaniny, kořenová zelenina, cibulky, 2 dl červeného nebo bílého vína.

 

Zvěřinu velmi jemně umeleme, přidáme ve vodě namočenou a vymačkanou housku, utřené sardele, vejce, osolíme, okořeníme mírně zázvorem, jalovcem a hřebíčkem. Z propracované hmoty uděláme podlouhlou šišku, uprostřed, podél i kolmo vytlačíme žlábek a do něho vtlačíme proužky slaniny.

Na pekáč dáme pokrájenou cibuli a zeleninu a odusíme je na másle se zbylými odřezky zvěřiny. Šišku vložíme do pekáče a mírně ji pečeme, podléváme polévkou, později ji přikryjeme pomaštěným papírem, aby neokorala, a často podléváme. Když je šiška dopečena, vyjmeme ji ze šťávy, šťávu procedíme, zaprášíme moukou a zalijeme bílým nebo červeným vínem. Šišku ozdobíme proužky slaniny a obložíme obloučky, které si připravíme předem – viz máslová těsta