Srnčí (jelení) myslivecké roštěnky

Ze staročeské kuchyně

Rozpočet: 1 ½ kg zvěřiny, sůl, špetka pepře, 2 – 3 stroužky česneku, 10 dkg slaniny, 10 dkg sádla, 2 větší cibule, špetka kmínu.

 

Srnčí nebo jelení krk nařežeme příčně na řízky asi 2 cm silné a opatrně kolem kostí naklepeme. Osolíme, opepříme (mírně) a potřeme utřeným česnekem a škrábanou slaninou. Na kastrole rozehřejeme sádlo a v něm zapěníme asi ½ nakrájené cibule. Potom klademe řízky těsně na sebe, každý posypeme trochu kmínem a syrovou krájenou cibulí. Navrch poklademe zbytky slaniny nakrájené buď na plátky, nebo kostičky a dobře stlačíme. Řízky dusíme zakryté, aby zůstaly šťavnaté, a podléváme jen tehdy, když šťáva příliš vysmahla. Teprve když jsou měkké, odkryjeme je a rychle dopečeme do červena.