Divoké husy
Loví se u nás na tahu. Nejčastějším úlovkem bývá husa polní (váží 3 – 4 kg), někdy i husa běločelá (2 – 3,20 kg), vzácněji husa malá (1, 40 – 2 kg). Lov je dovolen od 1. října do 31. prosince. Zvěřina z mladých ptáků je výborná, vždy však tužší než maso husy domácí. Staré divoké husy mají zvěřinu velmi tuhou a houževnatou. Před přípravou se proto dává zvěřina na 6 až 10 dnů (podle stáří ptáka) do mořidla; možno ji nechat 4 až 6 dnů viset v peří, popřípadě oškubanou a vykuchanou nechat 1 až 2 dny v chladu odležet.
Příliš přestárlé husy je lépe vůbec v kuchyni nepoužívat. Zvěřina divoké husy je nejchutnější v letních měsících.