Srnčí pečeně prokládaná
Rozpočet: 1 kg srnčí zvěřiny, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice, 20 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 2 cibule, 15 dkg slaniny, 15 dkg másla, koření (5 zrn pepře, 5 zrn nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu), 10 dkg čerstvých hub, ½ l hovězí polévky.
Z odblaněného hřbetu nebo kýty, plecka i krku nařežeme řízky a dobře naklepeme, osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí. Nastrouháme si kořenovou zeleninu (dvě třetiny mrkve a jedna třetina celeru s petrželí) a zvlášť ještě nakrájíme na kolečka cibuli a na plátky slaninu.
Větší kastrol potřeme silně máslem a na dno dáme řízky. Na vrstvu řízků klademe plátky slaniny, na ni narovnáme po celé ploše kolečka cibule, ta jemně zasype strouhanou zeleninou, navrch dáme kousky másla a řídce celou plochu posypeme kořením (zrna pepře, nové koření, hřebíček a bobkové listy), popřípadě sekanými čerstvými houbami. Pak narovnáme opět další vrstvy masových řízků a na to opět slaninu, zeleninu a koření.
Přikryté dusíme do měkka. Až šťáva vysmahne, přilijeme polévku. Měkké maso vyndáme, šťávu podle chuti upravíme a nalijeme do omáčníku.
Příloha: rýže a brusinky.