Pražské srnčí medailonky s rybízovou omáčkou (studený předkrm)

Rozpočet: ½ kg zvěřiny, 10 dkg másla, 1 menší cibule, 5 dkg hříbků, 5 dkg šunky, sůl, pepř, lžíce sladké smetany, šťáva z hovězí pečeně, 1 – 2 lžíce madeirského vína, rosol z pečeně nebo nožiček nebo trochu želatiny, několik zelených oliv, 2 – 3 lžíce rybízové zavařeniny, cukr, citronová šťáva.

 

Z oříšků srnčí kýty nakrájíme kulaté malé řízky asi 1 cm vysoké, osolíme a opepříme a na másle rychle opečeme. Hotové spojíme vždy dva k sobě kašovinou, kterou si napřed připravíme takto: jemně usekanou cibulku slabě osmažíme na másle s drobně nakrájenými hříbky a usekanou šunkou, osolíme, opepříme a podusíme, pak přidáme smetanu.

Řízky spojené touto směsí necháme zcela vychladnout a potom přelijeme hustší omáčkou, kterou jsme si zatím připravili – do šťávy z pečeně přilijeme trochu madeirského vína a rozpuštěný rosol. Vlažnou šťávou přelijeme řízky, a než na nich ztuhne, ozdobíme každý zelenou olivou a snítkou petrželky. Podáváme k nim rybízovou omáčku: 2 až 3 lžíce rybízové marmelády zředíme vychladlým rozvařeným cukrem a podle chuti i potřeby citronovou šťávou.