Srnčí guláš na způsob csángó (čti čángó)

Z maďarské kuchyně

Rozpočet: 1 kg srnčího plecka, 12 dkg sádla, 20 dkg cibule, 1 dkg česneku, ½ kg kyselého zelí, 10 dkg rýže, 1 ½ dkg červené papriky, sůl, špetka kmínu, ½ kyselé smetany.

 

Zvěřinu nakrájíme na větší kousky. V kastrole na sádle zpěníme cibuli nakrájenou na plátky, přidáme papriku, kmín, česnek utřený se solí, zvěřinu a vše trochu osmažíme. Zvěřinu dusíme pod pokličkou při občasném podlévání vodou (podléváme jen tolik, aby se nepřipálila) asi 1 ½ hodiny. Pak k ní přidáme pokrájené kysané zelí, popřípadě i několik zelených paprikových lusků pokrájených na nudličky, a přilijeme tolik vody, aby byl celý obsah kastrolu dobře zakrytý, a dusíme do poloměkka. Pak přidáme opranou rýži a vše dodusíme do měkka. Nakonec přilijeme do guláše kyselou smetanu, povaříme a hned podáváme.