Srnčí plecko

Rozpočet: 1 kg srnčího plecka, 3 kostky cukru, 15 dkg kořenové zeleniny, 15 dkg másla, 10 dkg slaniny, 2 lžíce octa, 1 sklenka červeného vína, ½ cibule, 5 zrn pepře a jalovce, citron, 1 lžíce chlebové kůry, 1 lžíce zavařeniny, sůl.

 

Odležená zvěřina se opere a nakrájí na porce. Na rendlík se dá několik kostek cukru, 1 pokrájená mrkev, kousek petržele a celeru, kousek másla a krájené slaniny; vše se nechá zapéci do hněda. Do toho vložíme zvěřinu, podusíme, přidáme horkou vodu, podle chuti trochu octa, červené víno, půl cibule, několik zrnek koření, kousek tymiánu a bobkový list a zvěřinu necháme do měkka dusit. Pak se základ zasmaží máslovou jíškou, přidá lžíce chlebové strouhané kůry, trochu zavařeniny, omáčka se procedí, přidá se trochu citronové kůry a šťávy, omáčka se přisladí a přikyselí, aby byla pikantní, a zvěřina se v ní ještě povaří a podle chuti dosolí.

Příloha: knedlík nebo krokety.