Srnčí (jelení) pečeně

Z maďarské kuchyně

Rozpočet: 2 kg zvěřiny ze srnčí nebo jelení kýty (mohou být i kýtky zaječí), sůl, paprika, 20 dkg slaniny, 10 dkg másla, 3 – 4 velké cibule, 5 rajčat nebo kečup, 1/3 l husté smetany, 3 dkg mouky, šťáva z ½ citronu.

 

Odblaněnou zvěřinu naklepeme, hustě protáhneme slaninou, osolíme a hodně posypeme paprikou. Na rozehřátém másle necháme zrůžovět cibuli pokrájenou na kolečka a v ní po všech stranách zvěřinu rychle opečeme. Potom zvolna pečeme (zprvu přikryté), přidáme oloupaná a jader zbavená rajčata nebo rajčatový protlak nebo šťávu. Když je pečeně měkká, necháme ji v horké troubě odkrytou, aby zarůžověla. Šťávu zakapeme citronovou šťávou a zalijeme hustou smetanou, v níž jsme rozkvedlali 3 dkg mouky. Po krátkém povaření do ní vložíme zvěřinu, pokrájenou na plátky.

Příloha: třený knedlík.