Srnčí kýta I

Rozpočet: 1 kg srnčí kýty, 15 dkg slaniny, sůl, 15 dkg másla, 2 – 3 lžíce vína (koňak), 3 dkg másla,
1 lžíce mouky, citron.

 

Z kýty vyřízneme pozorně kost. Zvěřinu zbavíme blan, posolíme, protáhneme hustě slaninou, polijeme rozpuštěným máslem a zprvu pečeme ve vlastní šťávě. Potom ji za stálého polévání horkou vodou a potírání máslem upečeme do růžova. Upečenou kýtu vyndáme, do šťávy zamícháme trochu masového výtažku, hnědou jíšku, 2 – 3 lžíce madeirského vína nebo šery. Kýtu pokrájíme a zvěřinu málo potřeme šťávou a ozdobíme košíčky vyřezanými z citronu a plněnými zavařenými brusinkami. Zbytek šťávy podáváme v nádobce.