Zaječí sekaná se sardelovou omáčkou

Rozpočet: 2 kg zaječí zvěřiny, 15 dkg hovězího, ½ kg ledvinkového loje, 1 žemle, zelená petrželka, cibule, houby, 10 dkg uzeného jazyka, 10 dkg slaniny, sklenka vína, sklenka mléka, 2 stroužky česneku, sůl.

 

Zvěřinu dobře očistíme, odstraníme všechny blány a mázdry a rozemeleme s hovězím a ledvinkovým lojem. Rozkrájenou a v mléce máčenou žemli rozemeleme s drobně nakrájenou zelenou petrželkou, česnekem, cibulí a několika žampiony nebo hříbky. Pak přidáme kousek na měkko uvařeného uzeného jazyka, na kostičky rozkrájenou slaninu, na špičku nože utlučeného pepře a sklenku madeirského vína; vše dobře osolíme a promícháme.

Formu dobře vymažeme máslem, naplníme ji sekaninou a necháme v troubě v páře (tj. ve větší nádobě s vodou) 2 hodiny péci.

Ze zaječích nebo srnčích zbytků se uvaří trochu polévky, přimíchá se k sardelové omáčce a polije se tím pečená, na tenké plátky rozkrájená sekanina.

 

Sardelová omáčka

 

Rozpočet: 2krát 5 dkg másla, ½ cibule, lžíce mouky, ½ l hovězí polévky, 3 sardele, kousek citronové kůry, sklenka červeného vína.

 

Na 5 dkg másla se usmaží půl rozkrájené cibule, přidá se trochu mouky a do červena se usmaží jíška, která se zalije hovězí polévkou. Na 5 dkg másla se zpění 3 rozkrájené sardele, přidají se k omáčce a s kouskem citronové kůry se nechají hodinu vařit. Pak se omáčka přecedí a může se do ní přidat trochu červeného vína.