Zajíc po myslivecku

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 1 mladý zajíc, 5 dkg slaniny, 10 dkg másla, sůl, ¼ l kyselé smetany, ½ kg kyselého zelí, ¼ kg másla, 1 pergamenový papír.

 

Do vyššího kamenného nebo hliněného hrnku dáme vrstvu dobře vymačkaného kyselého zelí a zalijeme máslem (na 1 ½ kg zelí asi 1(4 kg másla). Zelí dolijeme vodou a pokryjeme papírem napuštěným máslem. Papír odstraníme, až je zelí úplně uvařené. Pak je měchačkou dobře promísíme, natlačíme do jiné nádoby vytřené máslem a dáme na chvilku na plotnu. Zelí upěchujeme na tloušťku tří prstů a po malé chvíli vyklopíme. Mísu naplníme zaječí pečení pokrájenou na kousky a obložíme upraveným zelím.

Mladého zajíce proslaníme, osolíme a pečeme tak, aby zůstal náležitě šťavnatý, při pečení zaléváme horkým máslem. Krátce před předkládáním zahustíme šťávu ještě nakyslou smetanou.