Zajíc na smetaně

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 1 zaječí zadek, 15 dkg slaniny, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, koření (5 zrn pepře, 5 zrnek nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu), proužek citronové kůry, lžíce octa, ½ kyselé smetany, 1 až 2 lžíce mouky, 2 lžíce bílého vína, sůl.

 

Odblaněný, osolený zadek ze zajíce protáhneme hustě slaninou. Na pekáči osmažíme do červena na másle a slanině na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, nové koření, kousek tymiánu, bobkový list, malý kousek citronové kůry a nakonec přidáme trochu octa. Na to vložíme připravený zaječí zadek, který za stálého podlévání upečeme po obou stranách do červena. Měkkou zvěřinu rozkrájíme, srovnáme na mísu a trochu polijeme omáčkou. Omáčku zahustíme kyselou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, za stálého míchání povaříme a propasírujeme i se zeleninou. Do omáčky můžeme též přidat bílé víno a podle chuti citronovou šťávu. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku.

Příloha: houskový knedlík.