Zajíc po chorvatsku

Z jihoslovanské kuchyně

 

Rozpočet: 1 zaječí předek, sůl, 10 dkg vepřového sádla, 2 polévkové talíře červeného zelí, 1 – 2 lžíce cukru, špetka hřebíčku, 4 až 5 jablek, 2 lžíce octa.

 

Připravuje se s červeným zelím jako národní lahůdka. Ve větším hliněném kastrole rozpustíme sádlo a přidáme k němu jemně nastrouhané červené zelí, promícháme je dobře se sádlem, přidáme sůl, hřebíček i trochu cukru, zalijeme vodou, nádobu přikryjeme pokličkou a vše ponecháme asi 1 hodinu dusit. Pak vybereme ty části zajíce, které jinak k pečení nepoužíváme (např. přední běhy, játra, srdce), dáme je na zelí do hrnku a necháme do měkka dusit. Játra dusíme na zelí nejvýše 20 minut, jinak by úplně ztvrdla. Oloupeme jablka, rozpůlíme je, zbavíme jaderníku a necháme se zelím dusit asi 20 – 25 minut. Pak jablka i maso vybereme, zelí okyselíme octem, necháme znovu malou chvíli povařit, šťávu slijeme. Zaječí předek protáhneme slaninou, osolíme a upečeme na másle do měkka.

Zelí narovnáme na mísu do kopečka, ozdobíme jablkovými půlkami a obložíme pečenou i dušenou zaječí zvěřinou. Předkládá se za tepla.