Zaječí zadek s červenou řepou

Rozpočet: 1 zaječí zadek, sůl, 1/3 l bílého vína, šťáva z 1 citronu, 6 zrn pepře, 6 zrn nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 1 cibule, 15 dkg slaniny, ¼ l smetany, lžička mouky, ¾ kg červené řepy, 10 dkg másla, lžíce octa.

 

Odblaněný zaječí zadek marinujeme 24 hodin ve směsi bílého vína a citronové šťávy, okořeněné pepřem, novým kořením, bobkovým listem, tymiánem a cibulí. Dno pekáče vyložíme slaninou, poklademe zvěřinou vyjmutou z marinády a přikryjeme plátky slaniny. Vložíme do silně vyhřáté trouby, kde ponecháme asi 20 minut. Po 10 minutách osolíme a zalijeme asi 1/8l l smetany smíšené s marinádou, kterou máme stále horkou, připravenou k podlévání.

Zajíc musí být upečen do zlatova, uvnitř však má být trochu krvavý. Šťávu zředíme horkou marinádou a nakonec ještě zalijeme skleničkou smetany zahuštěné lžičkou mouky. Po krátkém povaření nalijeme na zajíce.

Mezitím si připravíme červenou řepu. Uvařenou a oloupanou řepu jemně usekáme nebo rozstrouháme. Rozpustíme máslo, vložíme do něho rozsekanou řepu a zahříváme. Osolíme a okyselíme asi lžící octa (podle chuti). Podáváme ji jako příkrm.