Zajíc na černo II

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 1 zaječí předek, 5 dkg slaniny, 5 dkg másla, sůl, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 1 proužek citronové kůry, hovězí polévka, 5 dkg másla, 2 lžíce mouky na jíšku, 4 kostky cukru na upražení, z ½ citronu šťáva nebo 2 lžíce octa.

 

Opraný a očištěný zaječí předek zbavíme hltanu, hrtanu a rozkrájíme jej na menší kousky, hlavu zbavíme světel a můžeme ji rozseknout, aby se lépe vyjmul mozek. Na kastrole rozehřejeme slaninu s kouskem másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli, a když zežloutne, přidáme koření, citronovou kůru a vložíme osoleného zajíce. Zvěřinu dusíme tak dlouho pod pokličkou, až vysmahne všechna šťáva. Pak ji zalijeme polévkou a dusíme do měkka. Z másla a mouky připravíme červenou jíšku, kterou zředíme šťávou ze zvěřiny, přidáme do žluta upražený cukr, citronovou šťávu nebo ocet, vše procedíme a znovu se zvěřinou podusíme. Před podáváním omáčku podle chuti okyselíme, osladíme nebo přisolíme.

Příloha: brambory, moučné noky nebo knedlíky.