Svítek ze zajíce

Rozpočet: 1 zaječí předek, 15 dkg uzeného masa, 20 dkg slaniny, několik sardelí, citronová kůra, 2 žemle, 4 vejce, sklenka vína, sůl.

 

Zaječí předek se omyje, vykostí a s uzeným masem, 15 dkg slaniny a několika sardelemi (bez kostí) jemně rozemeleme. Přidá se trochu citronové kůry, ve vodě lehce namočené žemle (musí být vymačkaná do sypké hmoty), 2 celá vejce, 2 žloutky, trochu pepře a soli a přilije se sklenka vína; vše se dobře promíchá a vloží do formy vyložené plátky slaniny. Navrch se též pokryje plátky slaniny a nechá se v troubě hodinu péci. Pak se svítek vyklopí na mísu a přidá se omáčka, např. kaparová, sardelová.

 

Kaparová omáčka

 

Cibule rozkrájená na lístky se svaří se sklenkou octa a lžičkou netlučeného pepře. Mezitím se usmaží z 5 dkg másla a 10 dkg mouky začervenalá jíška, kterou rozmícháme s hovězí polévkou a přecezenou cibulí svařenou s octem na zahoustlou omáčku. Přidají se 2 lžíce kaparů a vše se dá ještě chvíli vařit.