Zadělávaný zajíc

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 1 zajíc, sůl, 7 dkg másla, 14 dkg slaniny, 14 dkg šunky, 2 cibule, 10 dkg tuřínu, 2 stroužky česneku, 4 bobkové listy, špetka tymiánu, 6 zrn pepře a nového koření, proužek citronové kůry, lžíce mouky, sklenka červeného vína, hovězí polévka, lžíce octa, ¼ kg máslového těsta na rohlíčky nebo měsíčky.

 

Na pekáč dáme máslo a na kousky pokrájenou slaninu a šunku. Přidáme nakrájenou cibuli a tuřín, kousek česneku, bobkové listy, špetku tymiánu, pepř, nové koření, kousek citronové kůry a sůl. Trochu posmažíme a vložíme na to rozkrájeného zajíce a zvolna dusíme. Když změkne, posypeme trochou mouky, zalijeme červeným vínem, polévkou a octem a necháme dodusit. Nakonec za stálého míchání přilijeme zaječí barvu (krev) a omáčku procedíme. Obkládáme dušenou cibulkou nebo rohlíčky z máslového těsta.