Starý zajíc dušený

Ze staročeské kuchyně

 

Rozpočet: 1 zaječí hřbet a zadní běhy, 15 dkg slaniny, 5 – 10 dkg šunky, 2 cibulky, sůl, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), kytička bylinek, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, 3 hřebíčky, ¼ l bílého vína, ½ l hovězí polévky, 5 dkg másla.

 

Starý zajíc není tak chutný jako mladý, proto jeho úpravě musíme věnovat větší pozornost.

Hluboký pekáč vyložíme na dně slaninou, šunkou, cibulkami, celerem, mrkví a kořenovou petrželí, kytičkou bylinek, jedním bobkovým listem, několika zrnky pepře a hřebíčky. Na to narovnáme na hřbetě a bězích proslaněného zajíce. Zalijeme jej bílým vínem a hovězí polévkou, pokryjeme papírem potřeným máslem a dusíme v dobře vyhřáté troubě pozvolna do měkka, což trvá podle stáří zajíce 2 až 3 hodiny. Pak šťávu slijeme (tuk na povrchu sebereme), procedíme a podáváme ve zvláštní nádobce. Podle chuti dosolíme.

Příloha: osmažené brambory, knedlíky nebo makaróny; dáváme je někdy na mísu jako obložení zajíce.