Zaječí sekaná

Rozpočet: 1 zaječí předek, sůl, ½ kg vepřového bůčku, 3 žemle, 1 cibule, 5 dkg másla, špetka pepře citronové kůry, lžička citronové šťávy, 10 dkg slaniny, 1 kyselá okurka, 2 vejce, 15 dkg strouhanky, lžíce sádla nebo oleje, ¼ l kyselé smetany.

 

Zaječí předek zbavený blan se vykostí a společně s osrdím, játry a vepřovým bůčkem se na strojku umele. K tomu se přidají v mléce namočené a vymačkané žemle, drobně nakrájená a usmažená cibulka, sůl, mletý pepř, strouhaná citronová kůra a trochu citronové šťávy. Vmísí se na kostičky nakrájená slanina, oloupaná, jemně usekaná kyselá okurka, syrové vejce a tolik strouhané housky, aby vznikla směs tuhá jako na sekanou pečeni. Upravíme na dlouhou šišku, kterou pokládáme nudličkami slaniny a pečeme na rozpáleném sádle nebo na oleji asi 1 hodinu za mírného podlévání polévkou. Šťávu nakonec zalijeme kyselou smetanou a krátce povaříme.

Příloha: brambory nebo smažené bramborové nudle.

Ze sekané směsi lze upravit karbanátky, které obkládáme zelím nebo některou zeleninou a brambory.