Zajíc na černo IV

Rozpočet: 1 zaječí předek, sůl, 5 dkg másla, 10 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), koření (pepř, bobkový list, tymián, nové koření), 1 cibule, 2 lžíce octa, hovězí polévka, lžíce cukru, lžíce švestkových povidel, lžíce brusinkového kompotu, lžíce červeného vína, z ½ citronu šťáva i kůra,
5 dkg strouhaného perníku, lžička mouky.

 

Zaječí předek omyjeme a rozsekáme na úhledné dílky. Vezmeme též plíce, srdce a játra. Játra přidáme později, aby se nerozvařila. Na kastrole necháme zrůžovět na másle rozkrájenou cibulku, kousek celeru, mrkve a kořenové petržele. Na zeleninu položíme připravený předek ze zajíce a necháme dusit. Přidáme několik pepřů, nové koření, bobkový list, tymián, trochu octa a podléváme vodou nebo slabou polévkou. Když je maso skoro měkké, přidáme do omáčky trochu praženého cukru, lžíci povidel a brusinek nebo rybízové zavařeniny a lžíci červeného vína, kousek citronové kůry i šťávy a vše dobře povaříme. Zahustíme strouhaným perníkem. Je-li omáčka málo hustá, rozmícháme ve 2 lžících vody lžičku mouky a tím ji zahustíme. Hotovou omáčku procedíme na měkkého zajíce. Ohřívaný zajíc je ještě chutnější.