Zaječí řízky s omáčkou ze žampionů

Rozpočet: 1 zaječí zadek, 15 dkg másla, 15 dkg slaniny, 1 cibule, 1 petržel, 1 celer, 1 mrkev, 15 dkg žampionů, víno, sůl.

 

Ze zaječího zadku, očištěného od blan, se nakrájejí asi na prst silné řízky, které se mírně stlačí nožem a vloží do rendlíku s rozpuštěným máslem. K ostatním kouskům zvěřiny a kostem se přidá slanina, rozkrájená na kostky, dále tenké plátky mrkve, cibule, petržele a celeru, a vše se nechá na jiném rendlíku dusit (za stálého míchání). Postupně se přilévá trochu vody a octa. Asi za hodinu se šťáva přecedí a přidají se na lístky rozkrájené a ve víně udušené žampiony a šťáva se ještě chvíli nechá dusit. Potom v malém množství tuku opečeme nasolené a opepřené řízky po obou stranách, položíme na mísu a polijeme omáčkou. Řízky jsou usmaženy nejdéle za 8 minut.