Koroptve studené

Rozpočet: 5 mladých koroptví, 25 dkg slaniny, 5 dkg másla, sůl, pepř, ½ kg rosolu, 3 hlávkové saláty, 1 citron.

 

Očištěné koroptve protáhneme na prsíčkách nakrájenou slaninou a osolíme. Pak je vložíme do rozehřátého másla, přidáme celý pepř a pečeme ½ až ¾ hodiny v troubě. Poléváme je vlastní šťávou, po vypečení přilijeme trochu vody. Z pečených koroptví opatrně sejmeme prsíčka, přilijeme trochu vody. Z pečených koroptví opatrně sejmeme prsíčka, uřízneme stehýnka a dáme dobře vychladnout. Na plochou mísu nalijeme trochu čistého rosolu, dáme jej utuhnout, pak navrch rozložíme připravené koroptve tak, aby se kousky nedotýkaly, zalijeme opět rosolem a dáme ztuhnout. Před podáváním rozložíme na mísu lupínky hlávkového salátu, na něj položíme v rosolu vykrájené koroptve a ozdobíme citronem. Podáváme k nim zeleninový salát.