Koroptve dušené I

Z anglické kuchyně

 

Rozpočet: 1 pár koroptví, 15 dkg slaniny, sůl, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 cibule, 3 lžíce hovězí polévky, kousek hovězího loje, sklenka červeného vína, 10 dkg másla, 1 žemle nebo rohlík, lžíce mouky, hovězí polévka, sklenka červeného vína, 2 citrony, 1 veka na chlebíčky.

 

Známým způsobem upravené a vykuchané koroptve očistíme a protáhneme čerstvou slaninou, osolíme a vložíme do kastrolu. Přidáme 2 až 4 rozkrájené mrkvičky, 2 kořínky petržele, 1 pokrájený celer, kus hovězího loje, cibuli, lžíci hovězí polévky a zalijeme vše sklenkou červeného vína. Dobře přiklopíme a dusíme, až koroptve změknou. Pak je vyjmeme.

K zelenině přidáme ještě kousek másla a usmažíme ji do zlatova (pozor aby nezčernala). Polovina zbytků se usmaží s několika kousky žemličky v rozpuštěném másle a pak se s žemličkou i s ostatními zbytky v hmoždíři utluče.

Vystupuje-li na kořenové zelenině v másle pěna, zasype se lžící jemné pšeničné mouky, přilije dobrá polévka, červené víno, přidá se do toho v hmoždíři utlučené kaše a vše se vaří tak dlouho, až náležitě zhoustne. Pak se procedí řídkým sítem a zalije šťávou z jednoho citronu. Polovina kašoviny se dá na mísu, nakrájené koroptví kousky se na to urovnají a zbylou kašovinou pokryjí.

Než se pokrm nese na stůl, postaví se na ½ hodiny do trouby na plech a opéká podobně, jako když připravujeme hlemýždě. Hotový pokrm se zdobí citronem pokrájeným na koláčky nebo osmaženými žemličkami.