Koroptve po brněnsku

Rozpočet: 1 pár koroptví, sůl, 15 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 10 dkg slaniny, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 20 dkg uzeného nebo telecího masa, hovězí polévka, 1 dl vína, 1 citron.

 

Koroptve se oškubou, očistí, vyperou a nasolí a postaví do chladné místnosti na 24 hodin, aby se dobře proležely. Pak se vloží do rendlíku a dusí se se zeleninou, slaninou i kořením. Také se k nim přidává uzené nebo telecí maso pokrájené na kostičky. Jsou-li již zpola udušené, zalejí se dobrou hovězí polévkou a sklenkou vína; pak se dále dusí do měkka, pokrájejí se, narovnají na mísu a vydušená šťáva se na ně procedí. Obkládají se citronem pokrájeným na koláčky.