Koroptve pečené s červeným zelím a brambory

Rozpočet: 1 pár koroptví, sůl, 5 dkg jalovcových bobulek, 10 dkg slaniny, zelená petrželka, 10 dkg másla, 1 cibule, 4 zrnka pepře, špetka tymiánu, hovězí polévka, špetka mouky, ½ kg červeného zelí, 1 kg brambor.

 

K pečení se hodí jen mladší koroptve, které snadno poznáme podle světlých šedozelených stojáčků. Oškubané, vykuchané koroptve zbavíme nad ohněm chmýří, usekáme jim stojáčky, vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Vytřeme je utěrkou, posolíme zvenčí i uvnitř, posypeme tlučenými bobulemi jalovce, na stehýnkách a prsíčkách protáhneme slaninou. Asi 3 dkg jemně nasekané slaniny utřeme se lžící drobně sekané petrželky a koroptve uvnitř potřeme. Na pekáč dáme asi 3 dkg drobně sekané slaniny, 2 dkg másla, 2 dkg jemně sekané cibule, celý pepř, špetku tymiánu a necháme na plotně lehce zažloutnout. Pak k tomu přidáme připravené koroptve, podlijeme asi 4 lžícemi polévky a dusíme asi 20 minut. Když koroptve zbělí, sundáme pokličku, dáme pekáč do dobře vyhřáté trouby a pečeme za občasného podlití vypečenou šťávou a vařícím máslem do změknutí. Upečené koroptve vyndáme a rozdělíme ostrým nožem na půlky. Šťávu zbylou na pekáči zředíme troškou silné hovězí polévky, přidáme špetku mouky a šťávu necháme přejít varem a zhoustnout. Koroptve srovnáme na mísu, obložíme věncem z červeného dušeného zelí a bramborami, jež polijeme máslem. Koroptve polijeme procezenou šťávou a ihned podáváme.