Jaterničky z divokého králíka

Rozpočet: zvěřina z 1 divokého králíka – tučného, 30 dkg slaniny, 1 králičí játra, 3 housky, sůl, 1 bobkový list, 3 bobulky celého pepře, 2 zrna nového koření, špetka květu, citronové kůry, mletého pepře, mletého nového koření a zázvoru, vepřová střívka, špejle, 1 lžíce sádla, česnek.

 

Čistě opranou zvěřinu osolíme a vaříme s bobkovým listem a s celým pepřem a novým kořením do změknutí. Syrová játra naškrabeme nebo umeleme, promícháme s namočenou a vymačkanou houskou; pak přidáme nasekanou vařenou zvěřinu, připravenou slaninu, mleté koření (pepř, nové koření, zázvor, muškátový květ), špetku citronové kůry a rozetřený česnek se solí. Vše řádně promícháme a podle chuti přisolíme. Připravenou hmotou plníme čistě vypraná vepřová střívka, nakrájená asi na 10 cm kousky. (Střívka musí být pečlivě připravena – viz recept „Liščí jaterničky“.) Naplněná střívka zašpejlíme a povaříme asi  10 – 15 minut ve slané vodě nebo v polévce ze zvěřiny. Takto připravené jaterničky uchováme vždy rozložené v chladné místnosti, aby z nich vyšla pára. Chceme-li je později podávat, opékáme je na dobrém sádle.

Příloha: křen, hořčice, chléb.