Černá zvěř

Vyskytuje se téměř po celém území, a to dokonce i tam, kde je poměrně málo lesů. Vyvržený kňour váží 50 až 200 kg, karpatský i přes 300 kg, bachyně dosahuje váhy 35 až 150 kg. Stáří kňoura se odhaduje podle stupně obroušení zbraní, jmenovitě páráků. Loví se po celý rok, kromě vodící bachyně, kterou je dovoleno lovit jen od 1. srpna do 15. ledna. Zvěřina je výborná, proti jiným druhům zvěře poněkud tučnější. Nejchutnější je na podzim, zvláště v listopadu a v prosinci, po úrodě žaludů. Zvěřina černé zvěře však může být napadena cizopasníkem svalovcem stočeným, který způsobuje nebezpečnou chorobu trichinelózu, přenosnou na člověka. Zvěřinu z uloveného kusu černé zvěře proto nelze dříve požívat, dokud nebyla veterinárně vyšetřena, a vždy je nutné dbát, aby byla důkladně propečena nebo uvařena.

 

Zvěřina černé zvěře musí být před úpravou dobře odleželá. Z mladého kusu zvěřinu pečeme, ze staršího marinujeme, zprvu dusíme a pak teprve pečeme. Hřbet, kýtu a plece pečeme, ostatní dusíme a upravujeme jako ragú. Černá zvěř se nepaří, ale ožehuje.