Králík divoký

Býval u nás velmi hojný, v posledním desetiletí však stavy silně poklesly. Dospělý divoký králík váží 1,30 až 2,20 kg. Králičí zvěřina je velmi chutná a mimořádně jemná, zvláště z mladých králíků platí za pochoutku. Nejchutnější je na podzim. Loví se celoročně.

 

Na rozdíl od ostatních druhů srstnaté zvěře řadí se zvěřina divokého králíka k bílým masům, která jsou dobře stravitelná. Nejlepší zvěřinu má divoký králík od srpna do prosince. Odrostlá králíčata (o váze ¾ kg) byla vždy považována za pochoutku v myslivecké kuchyni. Pro jakost zvěřiny je důležité vyždímání (vymočení) střeleného králíka dříve, než vychladne. Králíka, stejně jako zajíce, hned po ulovení nestahujeme, jen vyvrhneme, ale necháváme několik dní v kůži viset v chladné místnosti. Tuk se pro nepříjemnou chuť odstraňuje.