Divoký králík v rosolu

Rozpočet: 1 divoký králík, 2 l vody, 1/8 l octa, 8 dkg zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 vepřová nožička, 5 dkg cibule, 5 pepřů, 3 zrnka nového koření, 1 lístek želatiny, 1 lžíce soli, 2 bílky na vyčištění rosolu, 3 okurky, ryzce, 3 dkg cibule, 1 citron.

 

Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, citronovou kůru, sůl a vše povaříme. Přidáme opraného rozsekaného králíka, vepřovou nohu a uvaříme. Měkkého králíka dáme vychladnout a zvěřinu pak rozkrájíme. Do tekutiny z vařeného králíka zamícháme bílou želatinu a vše dáme trochu vychladnout. Pak za stálého šlehání přidáme bílky a přivedeme k varu, hned odstavíme, necháme ustát a přecedíme přes čistou, vlhkou utěrku jako základní rosol.

Do plechové velké bábovkové formy nebo do malých plechových formiček na rosol nalijeme 1 cm čistého rosolu, dáme vychladnout, pak dáme na kolečka nakrájenou kyselou okurku, vařený zelený hrášek a mrkev, opět zalijeme a dáme vychladnout. Na tuhý rosol rozdělíme připravené králičí maso, rosolem doplníme formu nebo formičky a dáme do studena nebo na led. Před podáváním vyklopíme na skleněnou mísu, ozdobíme naloženými ryzci, syrovou cibulí a nakrájeným citronem.