Kančí kýta nebo hřbet se smetanovou omáčkou

Z německé kuchyně

 

Rozpočet: 1 kg zvěřiny, 10 dkg slaniny, sůl, stroužek česneku, několik bobulek jalovce, 10 dkg sádla, zelenina (mrkev, petržel, celer), 1 cibule, nové koření, trochu mouky, 1/8 l smetany, citronová šťáva.

 

Zvěřinu odleželou v mořidle proslaníme, potřeme tlučeným jalovcem a česnekem třeným v soli. Zprvu zvěřinu dusíme přikrytou v rozpáleném tuku s osmahlou rozkrájenou kořenovou zeleninou a cibulí a s obvyklým kořením, potom přidáme trochu mořidla a zvěřinu dopečeme v troubě. Měkkou zvěřinu vyndáme a pokrájíme na díly. Šťávu zaprášíme moukou, zahustíme smetanou, ochutíme solí a citronovou šťávou a procezenou vylijeme jednak na zvěřinu, jednak do omáčníku.

Příloha: knedlík a brusinky.