Nadívané divoké sele

Rozpočet: 1 kg zvěřiny buď černé nebo jiné (může být i pečené vepřové maso), 2 cibule, 15 dkg slaniny, 2 hrsti strouhaného tvrdšího chleba, kůra a šťáva z ½ citronu, sůl, pepř, 1 hřebíček, 1 lžíce kaparů, 1 – 2 vejce.

 

Zvěřinu (mohou být i zbytky pečené zvěřiny) nebo vepřové maso z plece (z kýty) upečeme na tuku s 1 pokrájenou cibulí do měkka. Slaninu a citronovou kůru umeleme nebo jemně usekáme s 1 cibulí, smícháme se strouhaným chlebem, přidáme vejce, osolíme, okořeníme pepřem, jemně umletým hřebíčkem, lžící sekaných kaparů, popřípadě přilijeme citronovou šťávu. Nádivku dobře promícháme a plníme jí sele divočáka, které navrch posolíme a potřeme pepřem s trochou hřebíčku.

Takto upravené sele pečeme na másle do měkka za častého podlévání polévkou. Pečené sele naporcujeme a poléváme zasmaženou šťávou.

Příloha: brambory a salát.

 

 

Poznámka: Sele na rožni podle uvedených způsobů lze připravovat i pod širým nebem, např. u příležitosti velkých loveckých podniků, slavností.