Kančí hlava v rosolu

Rozpočet: hlava z divočáka, 2 telecí nožičky, 3 cibule, 1 petržel, 1 mrkev, pepř, nové koření, zázvor, 2 bobkové listy, 5 bobulek jalovce, tymián, ocet, sůl, ¼ l bílého vína, 2 vejce, citron.

 

Dobře očištěnou hlavu divočáka dáme do hrnce, přidáme telecí nožičky, cibuli, petržel, mrkev, několik zrnek pepře a nového koření, kousek zázvoru, bobkové listy, jalovec a trochu tymiánu, zalijeme 2 díly vody a jedním dílem octa a osolíme; při vaření sbíráme pěnu a kal, které se srážejí na povrchu. Uvařenou hlavu dáme na prkénko, okrájíme z ní všechno maso, srovnáme na mísu tak, že uši dáme doprostřed a oloupaný jazyk a na plátky nakrájenou zvěřinu okolo. Polévku, ve které se zvěřina vařila, procedíme, přidáme asi ¼ l bílého vína a sníh ze dvou bílků, necháme povařit a přes ubrousek pomalu překapeme. Když rosol prochladne, nalijeme jej na připravenou zvěřinu tak, aby byla zcela pokryta, a necháme vše v chladnu zcela ztuhnout. Před podáváním obložíme kolečky citronu, na které položíme hromádky sekaného aspiku.