Divoký kanec s majonézou
Rozpočet: 1 kg kančí kýty, 1 ½ l polévky z hovězích kostí, ¼ l červeného přírodního vína, 8 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel), 2 dkg cibule (může se vynechat), 1 citron na ozdobu, sůl.
Zvěřinu z kýty zbavíme opatrně tuku a dobře opereme. Do hrnce nalijeme polévku z kostí, červené víno, na plátky nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), celý pepř, sůl a povaříme. Do polévky vložíme zvěřinu, podle potřeby (aby byla potopena) zalijeme ještě vodou a dobře přikrytou vaříme 1 ½ - 2 hodiny (podle stáří kance). Vařenou zvěřinu vyndáme, dáme vychladnout a nakrájíme na stejné plátky. Na střed masové mísy upravíme hustou červenou majonézu (viz majonézy), buď šípkovou, nebo z rajčat, zvěřinu na ní položíme, polijeme rovněž majonézou a ozdobíme citronem. Při této úpravě maso nenakládáme do mořidla.