Sele vařené
Z ruské kuchyně
Rozpočet: 1 divoké sele, 3 lžíce soli, 5 dkg nastrouhaného křenu, ½ l smetany, 2 lžíce mouky, voda (podle potřeby), mletý pepř.
Očištěné sele rozporcujeme, vložíme do hrnce se studenou vodou a rychle přivedeme do varu. Vaříme do měkka. Přidáme sůl – podle potřeby – a necháme ve vývaru vystydnout. Porce scedíme, složíme na mísu a polijeme smetanovou omáčkou, do které jsme přimíchali strouhaný křen, sůl a mletý pepř.
Smetanovou omáčku si připravíme tak, že slijeme do hrnce potřebné množství (1 litr) vývaru, necháme povařit a zahustíme smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku. Během zahušťování omáčkou stále mícháme. Přidáme strouhaný křen.
Smetanovou omáčku můžeme použít i studenou, přimícháme pouze strouhaný křen. (Viz omáčky.)