Jelení plec pečená se šunkou

Rozpočet: 1 kg jelení plece, 5 dkg slaniny, 10 dkg másla, celer, mrkev, petržel, 5 dkg cibule, sůl,
6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, bobkový list, proutek tymiánu, 6 dkg šunky, 1 dkg mouky, 1/8 l červeného vína.

 

Plec z mladého jelena zbavíme kostí a blan, osolíme a protáhneme slaninou. Dusíme ji pod poklicí
2 hodiny na másle s nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí, kořením, kouskem syrové šunky nebo uzeného masa s hovězí polévkou. Pak přendáme zvěřinu do pekáče a v troubě ji upečeme do měkka; pak ji vyndáme. Šťávu, ve které se plec dusila, zbavíme mastnoty, zaprášíme ji moukou a povaříme. Pak ji procedíme a podáváme k nakrájenému masu. Podobně můžeme upravovat i jelení kýtu.