Jelení kýta po horácku

Rozpočet: 1 kg jelení kýty, 1 lžíce octa, 2 cibulky, 4 hřebíčky, 2 mrkve, 2 petržele, 1 celer, 2 bobkové listy, tymián, 1 citron, 5 zrn pepře, sůl, 5 dkg chlebové kůrky, 6 bobulí jalovce, 5 proutků petrželky,
10 dkg másla, 1 dkg cukru, sardelová (třešňová) omáčka.

 

Dobře odleželá kýta se ponoří do studené vody a přistaví na oheň; vaří se jako hovězí maso. Když se povaří, sebereme pěnu, přidáme trochu octa, cibulky propíchané čtyřmi hřebíčky, mrkev, kořínky petržele, menší celer, bobkové listy, trošku petrželových listů a tymiánu, na proužky pokrájený citron, pepř, jalovec a osolíme. Kýtu pak dovaříme do měkka, vyjmeme, osušíme a zalijeme rozpuštěným máslem, zasypeme strouhanou chlebovou kůrkou, znovu postříkáme rozpuštěným máslem a zasypeme trošku cukrem, aby nabyla lesku. Takto připravenou kýtu dáme s pekáčem do trouby na tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pak se kýta podává, nejlépe se sardelovou nebo třešňovou omáčkou – viz omáčky.