Jelení kýta s pikantní omáčkou
Z rakouské kuchyně
Rozpočet: 1 kg jelení kýty, 10 dkg slaniny, 1 cibule, sůl, špetka papriky, 20 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 4 zrnka pepře, 2 hřebíčky, 10 bobulek jalovce, 1 dl červeného vína, 5 dkg sušených švestek, 5 dkg ořechových jader, jíška, 5 dkg chlebové kůrky.
Odblaněnou část kýty opečeme na pokrájené slanině a sekané cibulce. Potom ji osolíme a opaprikujeme a přidáme krájenou kořenovou zeleninu, zrnka pepře, hřebíčku a roztlučená zrna jalovce, trochu červeného vína, trochu vody a málo octa. Dobře přikrytou zvěřinu pak dusíme do měkka. Kýtu vložíme na jiný pekáč a rozporcujeme ji. Do šťávy přidáme švestky (bez pecek), ořechová jádra a omáčku převaříme. Přidáme trochu světlé zásmažky, kousek chlebové kůrky, vše povaříme, podle chuti okořeníme a přecedíme na rozkrájenou zvěřinu. Podáváme s knedlíkem nebo bramborem.