Jelení hřbet s citronovým křenem
Rozpočet: 1 kg jeleního hřbetu, sůl, 5 zrn pepře, 1 dl bílého vína, 3 lžíce octa, 5 zrn nového koření, 2 hřebíčky, 5 bobulí jalovce, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, 1 cibule;
Citronový křen: 2 dkg cukru, strouhaná kůra z ½ citronu, šťáva z jednoho citronu, 10 dkg křenu.
Jelení hřbet nasolíme a dáme do velkého rendlíku. Zalijeme vínem a octem a přidáme tolik vody, aby byl roztok příjemně nakyslý. Přidáme pepř, nové koření, hřebíčky a jalovec, tymián, cibuli a bobkové listy. Hřbet dusíme za stálého zalévání šťávou do úplného změknutí. Zvěřinu potom vyjmeme a do šťávy přidáme citronový křen. Dobře promícháme, scedíme a vylijeme zpět na zvěřinu.
Citronový křen: do připravené misky dáme cukr, ostrouhanou kůru z citronu a zalijeme octem a šťávou z jednoho citronu. Přidáme tolik nastrouhaného křenu, aby se vytvořila hustá kašička.