Knedlíčky z bažantích prsíček (pro hostinu)

Rozpočet: 1 bažantí prsa, ¼ l hovězí polévky, na ¼ kg bažantí zvěřiny, 14 dkg namočené žemle a 10 dkg slaniny, 2 až 3 lžíce bešamelu, špetka bílého pepře a špetka mletého muškátového ořechu, sůl.

 

Bažantí prsa udusíme a velmi jemně je umeleme zároveň se slaninou a žemlovou střídou, namočenou v hovězí polévce a dobře vymačkanou. Přidáme žloutky a bešamel, bílý pepř a muškátový oříšek a podle potřeby osolíme. Dobře promísíme a uděláme z hmoty knedlíčky, které klademe na máslem vymazaný kastrol a necháme v chladnu stát. Krátce před podáváním k nim nalijeme (po stěně kastrolu) vařící polévku, ale jen tolik, aby nebyly zcela potopené. Takto je necháme na mírném ohni dobře přikryté „táhnout“ (ne vařit varem). Hotové klademe na ubrousek nebo síto, aby oschly. Potom je urovnáme na hlubší mísu a polijeme omáčkou, nejlépe smetanovým bešamelem, a obložíme koláčky nebo měsíčky z máslového těsta. Omáčku na knedlíčky lze měnit podle vlastní chuti i množství. Hodí se k nim i omáčka španělská nebo jen silný vývar z masa a kostí bažanta, který se procedí a podle chuti slabě okoření.