Bažant podle Murraye (zapečený se sýrem)

Z americké kuchyně

 

Rozpočet: 1 bažant, sůl, špetka mletého pepře, 2 lžíce mouky, 15 dkg másla, 1 větší cibule, ¼ kg nakrájených hub, 1 sklenka bílého vína, ¼ l smetany, 5 – 10 dkg tvrdého sýra (parmezán).

 

Odleželého bažanta oškubáme, vykucháme, rozpůlíme a odložíme srdce a játra. Každou půlku bažanta rozdělíme ještě na 2 díly, opepříme, posolíme, obalíme v mouce a mírně opékáme do zlatohněda v kastrole na másle. Srdce a játra rozkrájíme na kostičky a přidáme do kastrolu, když je bažant téměř zbarven do zlatova. Opečené díly zvěřiny přendáme na mísu. Do šťávy k srdci a játrům přidáme nakrájenou cibuli a necháme na mírném ohni, až se cibule zbarví do zlatova. Potom přidáme nakrájené houby a sklenku bílého vína. Zvolna povaříme asi 5 minut. Zvěřinu vložíme zpět do kastrolu, zalijeme smetanou, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme buď do trouby, nebo pod gril, až se sýr roztaví a lehce zezlátne. Pak se bažant hned podává.