Bažant pečený I

Rozpočet: 1 bažant, sůl, 2 dkg slaniny dovnitř, 5 dkg slaniny, 3 zrnka pepře, 2 dkg cibule, 6 dkg másla, 1 syrový brambor, ¼ l hovězí polévky.

 

Odleženého, oškubaného a očištěného bažanta (můžeme ho i opálit) vypereme a utěrkou do sucha otřeme a uvnitř i zvenčí ho nasolíme. Dovnitř dáme malý kousek slaniny a 1 syrový brambor a zašijeme nebo zašpejlíme. Pak bažanta na prsíčkách protáhneme špekem nakrájeným na nudličky. Zbytky slaniny nakrájíme a s máslem a celým pepřem dáme rozehřát. V tom usmažíme cibuli, upraveného bažanta vložíme do pekáče, podlijeme hovězí polévkou a často potíráme máslem a tvořící se šťávou. Pečeme jej po obou stranách do červena. Měkkého bažanta nakrájíme, složíme úhledně na mísu a polijeme šťávou. Bažanta lze péci přímo na másle a slanině a smaženou cibulku vypustit.

Příloha: brambory, kompot.