Zaječí salám

Ze staročeské kuchyně

Rozpočet: 1 zaječí hřbet a kýtky, 60 dkg slaniny, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 4 zrna tlučeného pepře, 4 zrna tlučeného nového koření, 4 hřebíčky, 1 bobkový list, citronová kůra, pepř, ¼ l hovězí polévky, 2 žemle, špetka květu, špetka zázvoru, 3 vejce, sůl.

 

Zaječí hřbet a kýtky zbavíme blan a kostí a jemně usekáme se slaninou. Přidáme jemně usekanou velkou cibuli, utřený česnek, pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list, vše jemně utlučené, citronovou kůru a sůl. V hovězí polévce uvaříme dvě strouhané žemle na hustou kaši, kterou okořeníme květem a zázvorem a necháme vychladnout. Potom přidáme celá vejce a umletou zvěřinu a vše dobře prohněteme. Nakonec vpracujeme asi 10 dkg slaniny, nakrájené na drobné kousky. Vyválíme dlouhou šišku, kterou dáme péci na dlouhý, hluboký pekáč. Zvolna pečeme na cibuli nakrájené na kolečka, na sádle nebo slanině, poléváme vlastní šťávou. Po vychladnutí krájíme jako salám na tenké plátky, šťávou je již nepoléváme.