Zaječí paštika I

Z francouzské kuchyně

 

Rozpočet: 1 zajíc, tymián, 4 dl koňaku, 40 dkg slaniny, ¾ kg tučného vepřového masa, 2 špetky mletého pepře, 1 stroužek česneku, sůl.

 

Staženého, tuku a blan zbaveného zajíce rozdělíme na předek a zadní část. Zadek vykostíme a zvěřinu zbavenou šlach rozkrájíme na proužky, které pokropíme koňakem, posolíme, poprášíme trochou rozdrobeného tymiánu a necháme chvíli odležet. Zatím oškrábeme všechno maso z předku a umeleme s játry, plícemi, ledvinkami, sraženou barvou (krví), slaninou a tučným vepřovým masem. Tuto hmotu rovněž osolíme, opepříme, přikořeníme tymiánem a pokropíme koňakem.

Paštikovou formu nebo ohnivzdornou mísu vytřeme lehce stroužkem česneku a dno i stěny vyložíme plátky slaniny. Na dno pokryté slaninou dáme vrstvu kašoviny a na ni proužky zaječího masa ze zadku. Vrstvy střídáme. Paštikovou formu dobře uzavřeme a vložíme do větší nádoby s vodou, kterou přivedeme zvolna do varu. Potom dáme asi na 3 hodiny do trouby. Po vychladnutí paštiku vyklopíme. Podáváme studenou a můžeme ji ozdobit rosolem.