Zaječí paštika jednoduchá
Rozpočet: 1 celý zajíc, 15 dkg slaniny, 5 dkg cibule, 5 pepřů, 2 bobulky jalovce, 1 bobkový list, proutek tymiánu, 1/8 l červeného vína, 1/8 l polévky, 2 žemle, 50 dkg vepřového bůčku nebo ramínka, 2 žloutky, 2 lžíce madeirského vína nebo 2 utřené sardele, na špičku nože bílý pepř, 20 dkg slaniny, sůl.
Mladý zaječí předek i zadek vypereme. Přední část zajíce, játra a srdce udusíme na slanině s cibulí, kořením, hovězí polévkou a čerstvým vínem do měkka. Zadní část hřbetu a běhy za syrova odkostíme, kosti dáme dusit k přednímu masu. Čistou zvěřinu z dušeného i syrového zajíce třikrát na strojku umeleme se syrovým tučným vepřovým masem. Do šťávy z dušeného zajíce namočíme žemle, prolisujeme k umletému, přidáme drobně nakrájenou slaninu, žloutky, sůl, bílý tlučený pepř, madeirské víno a velmi dobře utřeme. Paštikovou formu vyložíme plátky slaniny, paštiku na ně vložíme a v páře pečeme v troubě asi 1 ½ hodiny. Právě tak můžeme připravit paštiku ze srnčí zvěřiny (plecka a kýty). Místo vína můžeme do směsi zamíchat sardele. Studenou paštiku vyklopíme, úhledně nakrájíme, ozdobíme citronem a zavařenými brusinkami.