Koroptví paštika III

Rozpočet: 2 koroptve, sůl, 3 dkg slaniny, 8 dkg másla na pečení, 8 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 dkg cibule, 5 zrnek pepře, 2 bobulky jalovce, 14 dkg čerstvého másla, zelená petrželka, 15 dkg telecích nebo vepřových jater, ¼ l vařící vody.

 

Mladé koroptve dobře očistíme, vykucháme a vytřeme utěrkou, uvnitř a navrch osolíme a na prsíčkách protáhneme slaninou. Na pekáčku si rozpustíme kousek másla, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na tenké plátky, cibuli, celý pepř a jalovec. Na zasmahlou zeleninu vložíme připravené koroptve, kousek telecích jater, vařící vodou trochu podlijeme a vše dusíme do měkka. Měkké koroptve zbavíme všech kostí a maso s telecími játry umeleme na masovém strojku. V míse umícháme čerstvé máslo, přidáme vychladlou umletou zvěřinu a trochu přecezené šťávy z dušení. Porcelánový hrnek vymažeme lehce máslem a naplníme hmotou. Pak postavíme hrnek do utlučeného ledu a hmotu necháme ztuhnout, ne zmrznout. Tuhou paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky, složíme na mísu, ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s nakrájeným chlebem.