Slučí paštika II

Rozpočet: 3 sluky, 30 dkg srnčí nebo zaječí zvěřiny z plece nebo hřbetu, 20 dkg husích jater, 1/8 l mléka, 20 dkg slaniny, 2 kousky žampionů, 4 pistácie, 5 lžic bílého vína, 2 lžíce koňaku, sůl, ½ kávové lžičky paštikového koření a bílého tlučeného pepře, 20 dkg slaniny na formu, na ozdobu rosol, brusinky nebo jeřabinky a citron.

 

Z očištěných sluk vyjmeme všechny kosti. Z jedné sluky vyřízneme opatrně prsíčka a dáme zatím na talíř s husími, v mléce vypranými játry. Do ostatní slučí zvěřiny přidáme srnčí nebo zaječí hřbet, slaninu, vše na masovém strojku umeleme a pak sítem prolisujeme, přilijeme víno, koňak, osolíme, okořeníme paštikovým kořením, mletým bílým pepřem a dobře promícháme. Paštikovou formu vyložíme po stěnách i na dně plátky slaniny. Na dno rozetřeme třetinu paštiky, na ni poklademe polovinu nakrájených slučích prsíček a husích jater, obojí posypeme sekanými žampiony a loupanými pistáciemi, tyto vrstvy střídáme, navrch dáme vrstvu paštiky, přikryjeme plátkem slaniny, uzavřeme víkem, postavíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme v páře v troubě 1 ¾ - 2 hodiny.

Z uvařené, trochu prochladlé paštiky slijeme omastek, který znovu vyškvaříme, nalijeme na paštiku a dáme do studena vychladnout. Studenou paštiku nakrájíme, složíme úhledně na mísu, ozdobíme aspikem, citronem a brusinkami nebo zavařenými jeřabinkami.