Paštika z husích jater

Rozpočet: 50 – 60 dkg tučných husích jater, 1/8 l mléka, 75 dkg vepřové krkovičky, sůl, na špičku nože pepř a paštikové koření, 2 lžíce vína, 2 žloutky, 25 dkg slaniny, ¼ kg rosolu.

 

Husí játra zbavíme zelené skvrny po žluči, vytrháme jaterní žilky, a dobře v mléce vypereme. Syrové vepřové maso umeleme na strojku. Třetinu husích jater nakrájíme na lístky, osolíme, opepříme a okořeníme paštikovým kořením, bílým pepřem, pokapeme vínem Madeira a necháme hodinu odležet. Druhé dvě třetiny jater prolisujeme s umletým masem, přidáme paštikové koření, tlučený bílý pepř, sůl, syrové žloutky, víno Madeira.

Porcelánovou formu na paštiky vyložíme tenkými plátky slaniny, na dno dáme vrstvu kašoviny, na ni položíme nakrájená játra a opět kašovinu atd. Vrstvy střídáme. Navrch dáme kašovinu, kterou přikryjeme slaninou, přiklopíme pokličkou, postavíme do pekáče s horkou vodou a v troubě vaříme
1 ¾ hodiny.

Vařenou paštiku odklopíme, necháme trochu prochladnout, pak ji vyklopíme na hlubší mísu, mastnotu nalijeme do kastrolu a vyškvaříme, paštiku dáme zpět do formy a zalijeme vyškvařeným tukem a vyškvařeným husím sádlem a dáme do studena.

Takto upravená paštika dlouho vydrží. Před podáváním studenou paštiku vykrájíme lžící namočenou v teplé vodě, urovnáme na skleněnou mísu, ozdobíme sekaným rosolem, zelenou petrželkou, citronem, krájenou kyselou okurkou nebo rajčetem.