Divoký holub na smetaně
Rozpočet: 1 divoký holub, sůl, 6 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 1 malá cibule, 2 zrna pepře, 2 bobulky jalovce, 2 zrna nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 5 dkg slaniny, 5 dkg másla, hovězí polévka, 1 dl vína, lžička octa, lžička strouhané chlebové kůrky, 1/8 l kyselé smetany, ¼ kg máslového těsta na paštičky, brusinkový kompot.
Kořenovou zeleninu, cibuli, koření a jalovec dusíme chvilku s máslem a pokrájenou slaninou. Očištěné, osolené houby dáme na tuto směs dusit, podléváme polévkou, vínem a několika kapkami octa. Na zahuštění se přidá strouhaný chléb. Omáčka se procedí a zalije hustou kyselou smetanou. Holubi se obkládají brusinkovým kompotem.