Divoký holub pečený II

Z bulharské kuchyně

 

Rozpočet: 1 pár divokých holubů, sůl, 10 dkg slaniny, ¼ l smetany, 10 dkg másla, 3 sardelky, 2 lžíce mouky.

 

Vhodný předpis pro starší holuby. Vykuchané, dobře očištěné holuby dobře zevně i uvnitř nasolíme a necháme asi 4 – 5 dní (zvláště jsou-li starší) odležet v mořidle. Pak holuby vyjmeme, protáhneme slaninou a zvolna pečeme na rožni nebo v troubě. Během pečení je podléváme často mořidlem i smetanou.

Omáčku upravíme takto: na kastrůlku dusíme na másle nadrobno nasekané cibulky a pokrájené sardele, zaprášíme moukou, přilijeme mořidlo a šťávu, která s holubů skapala na rožni nebo zbyla na pekáči. Holuby zalijeme ještě trochu smetanou a povaříme. Pečené holuby dáme na mísu a zalijeme omáčkou.